17.2.2012

Kaikki on punaista


Huoh... Viime yö... Valvoin kolmeen vältellen nukkumaan menoa ja kun vihdoin päätin mennä nukkumaan, iski hirveä kutina. Koko selkä lapaluista alaspäin ja pakarat nousivat ihan sellaisille punaisille laikuille. Päätin sitten lukea lisää kirjaa Vainottu mieli. Siinä oli esimerkkitapaus psykoottisesta dissosiaatiosta luvussa, jossa vertaillaan skitsofrenian oireita ja traumaperäisen dissosiaation oireita (Pahoissa disso-tapauksissa eivät muuten ole kovin kaukana toisistaan, ja kuulemma vaikeat erottaa toisistaan ilman pätevää diagnosointia). Esimerkkitapauksen nainen alkoi kiertää ympyrää laahaavasti kävellen, ja hoki kaiken olevan punaista. Käytöstä ei saatu laukeamaan skitsofrenian hoitoon tarkoitetuilla lääkkeillä, joten hänen luokseen lähetettiin terapeutti. Tämä sai sitten tilanteen laukeamaan kysymällä, onko jokin punaisempaa kuin muut. Nainen vastasi, että hänen alushousunsa ovat kaikista punaisimmat. Kävi ilmi, että naisen oli aikoinaan anaaliraiskannut kampurajalkainen mies, jonka kävelytapaa hän oli ilmeisesti matkinut. Tämän lukeminen ei ehkä olisi ollut niin kauheaa, ellen olisi tajunnut lukevani sitä verenpunaisessa yöpaidassa. Sekä housuni, että paitani olivat punaiset. Täydellinen romahdus oli lähellä. Sain itseni kuitenkin rauhoiteltua niin, että siltä vältyttiin.

Aloin miettiä, siksikö minä pidän punaisesta, ja nimenomaan tuoreen veren kirkkaanpunaisesta. Siksikö ostin nimenomaan punaisen yöpuvun? Kertoakseni, mitä minulle on tehty? Aloin miettiä, mitä muuta olen halunnut ostaa nimenomaan punaisena: Lääkekaappimme on kirkkaanpunainen, siinä on valkoinen risti. Kuumavesipullo, jota käytän täällä naisten vaivoihin, on punainen, siinä on valkoinen sydän. Ostin tänne Ikeasta pöytävalaisimen miehen pelikoneen viereen, ja siinä on punainen, lasinen varjostin. Kun sen napsauttaa päälle, koko makuuhuoneemme muuttuu punaiseksi. Sitten pitikin mennä miehen viereen tärisemään. Lopulta nukahdin.

Kirjojen lukeminen voi siis aiheuttaa näinkin hyväkuntoiselle (tarkoitan siis henkistä hyvinvointia) rankkoja oireita. Jos olisin ollut heikommassa kunnossa, olisin sukeltanut ja syvälle. Ennen nukahtamista mietin, että lähetän laiminlyöjälle kokonaan punaisen avattavan kortin. Etukannessa lukisi "Kaikki on punaista" ja kun kortin avaisi, siellä olisi alushousujen muotoinen läppä, jonka alla olisi samanmuotoinen valkoinen läntti, jossa lukisi "Sinä tiesit. Koko ajan sinä tiesit."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Luen jokaisen kommentin ja arvostan niitä, vaikka en aina vastaakaan. :)