21.10.2014

Jatkoa

Noniin. Mihin jäinkään. Luin täältä, että dissosiaatiohäiriön hoito voidaan jakaa kolmeen vaiheeseen:

1) stabilisaatio ja oireiden lievittäminen
2) traumaattisten muistojen hoitaminen
3) persoonallisuuden uudelleen integrointi ja toimintakyvyn palauttaminen

Tai toisin sanoen:

1) dissosatiivisiin identiteetteihin (=osiin) kohdistuvan pelon voittaminen
2) traumaattisiin muistoihin kohdistuvan pelon voittaminen
3) normaaliin elämään ja kiintymyssuhteisiin liittyvän pelon voittaminen

Vaiheita työstetään sekä rinnakkain että peräkkäin ja välillä voi olla tarpeen palata aiempaan vaiheeseen, vaikka etenemissuunta kokonaisuutena onkin numerojärjestyksen mukainen. Artikkelin mukaan suurin osa hoitoon hakeutuvista ei koskaan pääse ensimmäistä vaihetta pidemmälle, ei ainakaan Alankomaissa. Minä olen nyt mielestäni kolmannessa vaiheessa, tai siirtymässä siihen. Johan näitä traumamuistoja onkin otettu vastaan, kuusi vuotta. Tärkein tavoite itselläni nyt on voittaa läheisyydenpelkoni. Joten aina kun tulee ristiriitatilanne, jossa huomaan pyrkiväni pois suhteesta, kysyn itseltäni, johtuuko tämä siitä, etten uskalla mennä lähemmäs. Välillä vastaus on ei, jokin ihan konkreettinen asia ottaa päähän, mutta todella usein kiukuttelen, koska koen läheisyyden vaaralliseksi.

Myös Dyykkari kokee läheisyyden vaaralliseksi, koska hänen ex-vaimonsa repi hänet aivan riekaleiksi pettämällä vuodesta toiseen. Olen saanut hokea uudestaan ja uudestaan, etten minä ole hänen eksänsä. Mitään sellaista, mitä tapahtui Näädän kanssa, ei ole tapahtumassa uudelleen. Oireilin läheisyydenpelkoani, sitä se koko juttu pohjimmiltaan oli. Silti välillä on tuntunut, että maksan eksän pettämisistä, maksoin jo ennen Näätää. Dyykkari tiedostaa ongelman, ja yrittää muuttaa ajattelutapaansa. On vain vaikea muuttaa reilun vuosikymmenen aikana opittu kaava.

Että tässä sitä sitten ollaan: Kaksi haavoilla olevaa ihmistä, jotka yrittävät voittaa pelkonsa toisiaan kohtaan. En tiedä, kuinka kauan tämä suhde vielä kestää, mutta tällä hetkellä se ajaa tarkoituksensa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Luen jokaisen kommentin ja arvostan niitä, vaikka en aina vastaakaan. :)