21.11.2014

Unia, unesta

Näin viime yönä outoa unta, jossa jostain syystä Näädän ja Dyykkarin läsnäolo sai minut kokemaan, että minun oli pakko syödä johonkin vanhaan sukkaan tarttuneita kuolleita hyönteisiä. Tulin järkiini hetken päästä, ja aloin kaivaa ötököitä suustani. Kaivoin ja kaivoin. Vetäydyin vanhan ala-asteeni vessaan köhimään hyönteisiä pois, ja niitä vain tuli ja tuli.

Toisessa unessa joku kehonrakentaja ja barbie riitelivät suhteestaan. Kehonrakentaja kysyi barbilta, että eikai tämä missään vaiheessa kuvitellut, että hän ei olisi käyttänyt anabolisia. Aiemmin unessa barbi oli pitänyt lehdistötilaisuuden, jossa oli vakuuttanut hänen ja miehensä pitäytyvän kaukana kaikesta epäaidosta. Barbi kysyi mieheltään, että ei kai tämä kuvitellut, että hänen tissinsä olivat aidot.

Ihan ihme unia. Mikä tuo Näätä-unikin oli? En ole ollut kyseisen ihmisen kanssa missään tekemisissä, ja nykyisin hänen naamansa kuva sosiaalisessa mediassa saa minut kokemaan vihaa ja inhoa. Tai ainakin niin tulkitsen poskien kihelmöinnin.
_ _ _

Löysin hyvän sivuston. Minulla on depersonalisaatio-oireita ja DID.
_ _ _

Koska opinnoissa on nyt ollut jakso, joka on nojannut pitkälti itsenäiseen työskentelyyn ja pakolliset menot ovat olleet vähäiset, olen huvikseni yrittänyt selvittää, mikä on minulle luontainen vuorokausirytmi. Menen näemmä luonnostaan nukkumaan 00:30. Unentarpeeni riippuu päivän rasittavuudesta, mutta on n. 9-12 tuntia. Näemmä ihan normaalia, jos uskotaan pitkäaikaista unitutkijaa. Yöunien lisäksi otan torkut, kun tulen töistä/opinnoista kotiin, jolloin nukun noin tunnin. Joskus unoset venähtävät kolmeen tuntiin, mutta silloin on kyllä ollut joko päänsisäistä ruuhkaa tai univelkaa on kertynyt maksettavaksi.

Olen oppinut, että nukahtamisaika on yksilöllinen ja perustuu geeneihin. Sitä ei pysty muuttamaan, sillä geenit määräävät sen, milloin keho alkaa tuottaa melatoniini-hormonia. Jos väkisin pistää itsensä nukkumaan "väärään aikaan" ja pakottaa itsensä ylös joka aamu seitsemältä, kuten koulu tai työpaikka vaatii, keho kärsii kroonisesta aikaerorasituksesta. Aikaerorasituksen oireet taas ovat mm. "aamu- tai iltapäiväväsymys, katkonainen yöuni, yleinen huono olo, vatsavaivat, huimaus, päänsärky, keskittymiskyvyn heikentyminen, ärtyisyys ja ruumiillisen suorituskyvyn heikkeneminen."

Jos siis haluaisin noudattaa tätä seitsemältä ylös-rytmiä, se vaatisi melatoniinin syömistä. Ihanteellista olisi, jos löytäisin työpaikan, jossa työpäivä alkaisi klo 10-12. Kärsin koko lapsuuteni kroonisesta univajeesta, ja se on yhtä helvettiä. Se on helvettiä sekä keholle että mielelle, enkä todellakaan ole parhaimmillani väsyneenä. Saa nähdä, suostutaanko jossain välissä vihdoin luopumaan tästä epäinhimillisestä aamuvirkkujen vuorokausirytmistä. 80% länsimaalaisista tarvitsee herätyskelloa herätäkseen aamulla. Tämä ei minusta ole luonnollista eikä terveellistä. Toivotaan, että tutkimustulosten kertyminen lopulta saa aikaan sen, että yhteiskunnan tasolla vaihdetaan työpäivät 10-18-rytmiin. On hullua, että eletään jo vuotta 2014, ja silti ei tiedetä, mikä on ihmisen luonnollinen vuorokausirytmijakauma. Aikaisin heräämistä arvostetaan ja myöhään nukkumista pidetään laiskuutena, vaikka mitä kukaan geeneilleen voi.

Kun nyt on päästy tilanteeseen, että tiedetään geenien määräävän ihmisen seksuaalisen suuntautumisen, niin ehkä seuraavaksi voitaisiin järjestää iltavirkkujen vapautusliike? :D

1 kommentti:

  1. Kiitos tuosta Trauma ja disso -linkistä! Sieltä löytyi mielenkiintoisia juttuja.

    VastaaPoista

Luen jokaisen kommentin ja arvostan niitä, vaikka en aina vastaakaan. :)