21.12.2015

Paljon edistystä

Joulu on jo ovella, mutta ei ole tänä vuonna laukonut pintaan mitään uutta. Olo on ollut rauhallinen ja rento. Vuorokausirytmin ylläpito ja nukkumishygienian parantaminen on toiminut hyvin kaamosmasennuksen torjumisessa.

D on ollut huomaavaisempi. Ottanut huomioon minun toiveeni ja haluni joulun suhteen. Ollaan puhuttu etukäteen siitä, mitä toinen ei ainakaan halua ja mitä pitää ehdottomasti olla. Tämä on selkiyttänyt asioita. Olen myös jo edellisenä päivänä kertonut selkeästi, mitä haluan seuraavana päivänä tehdä. Silloin on voitu neuvotella siitä, mitä toinen tekee sillä välin, mitä lapset haluavat tehdä.

Joulusiivouksesta selvittiin tappelematta, kun listasin paperille päivän työt ja annoin miehen valita siitä, mitä tekee. Jälkeenpäin sain ihailla, kuinka tarkkaan mies oli hommat tehnyt, tarkemmin kuin olisin itse osannut tai jaksanut, jos olisin joutunut tekemään kaiken itse. Onnittelin itseäni myös siitä, että olen oppinut antamaan itselleni löysää joulusiivouksen suhteen. Riittää, kun uuni on putsattu (kinkkua varten), pakastin sulatettu ja jääkaappi putsattu (että ruoka mahtuu) ja sauna pesty. Siihen päälle normaali viikkosiivous ja pyykkikorien pesu tyhjäksi ja olimme valmiit kaatumaan saunan kautta sänkyyn.

Olen saanut tehdä joulua omaan tahtiini ja ajoittain joulumieli on tarttunut Dyykkariinkin. Kai se johtuu siitä, että lapset (-1) ovat meillä tämän joulun. Se merkitsee hänelle paljon. Mies olisi suostunut jopa kuusen ostoon (!), mutta päätettiin yhdessä että jätetään se ensi vuoteen: a) raha, b) tila. Kuusi olisi ollut vain tiellä, eikä sille olisi ollut järkevää paikkaa. Mieluummin käyttää nekin rahat johonkin järkevään.

Olen saanut tunnelmoida ja kuunnella joululauluja ja välillä on kuunneltu sitten muutakin. Ehdin tehdä opiskelut hyvään vaiheeseen ennen joulun vieton alkamista, joten niistäkään ei tarvitse stressata. Yksi kurssi jäi vähän hampaankoloon, mutta tekee sen sitten pyhien jälkeen.

Arki muistutti itsestään jo bussilippujen muodossa, ne kun pitää ostaa kuukautta etukäteen, että saa tarpeeksi halvalla. Nyt kuitenkin heitän opiskelut mielestäni ja keskityn nauttimaan joulusta. Jouluna pitää:

Syödä niin, ettei näe suoraan.
Syödä suklaata niin, ettei tee enää yhtään mieli.
Saunoa hyvin.
Katsoa Lumiukko ja itkeä.

Rauhoittua.

Tunnelmoida.

Hyvää joulua (talvipäivän seisausta, saturnaliaa, kristuksen syntymäjuhlaa, hanukkaa, mitä keskitalven juhlaa viettääkään) kaikille!

1 kommentti:

Luen jokaisen kommentin ja arvostan niitä, vaikka en aina vastaakaan. :)