6.1.2016

Kehollista

Katsoin dokumentin ihmisen evoluutiosta ja siinä todettiin, että ihmisen etuhampaat ovat kehittyneet leikkaamaan ruuasta paloja. Siksi ne osuvat kohdakkain. Minun eivät osu. Selvitin asiaa. Minulla on poikkeava purenta. Selvisi, miksi ala-asteella minut lähetettiin oikojalle. Oikoja nauroi minut pihalle. En osannut selittää, miksi minut oli lähetetty hänen luokseen, eikä hän tajunnut syytä suuhuni katsoessaan. Sekä hammaslääkäri että hoitaja nauroivat minulle ja lähettivät minut kotiin. Kohteluni oli mielestäni täysin asiatonta. Myöhempinä vuosina hammaslääkärissä on ihmetelty purentaani ja huomattu narskuttelun aiheuttamia kulumia hampaissa. Purennalle ei ole kuitenkaan koskaan tehty mitään, koska pyydettäessä olen kuitenkin saanut hampaani oikeaan asentoon. Ongelma on siis ollut toiminnallinen, mikä ilmeisesti osalle hammaslääkäreistä tarkoitti samaa kuin "ohitettava". Narskuttelun vuoksi purentalihakseni olivat kestokrampissa, mikä veti alaleukaani taaksepäin. Kaikki tämä vaikeutti puhumaan oppimista. Kävin pitkään puheterapiassa, joka oli pitkälti tuloksetonta, vaikka ärrän opinkin.

Narskuttelu yltyi terapian myötä niin pahaksi, että minulle tehtiin öisin pidettävä purentakisko. Nyt en ole joutunut käyttämään sitä enää pitkään aikaan. Kun sain purettua traumojani tarpeeksi pitkälle, narskuttelu laantui. Ensin sitä ilmeni enää stressaantuneena, sitten se on loppunut. Purenta jäi. Nyt joulukuun aikana huomasin, että leukalihakseni ovat rentoutuneet niin paljon, että voisin ehkä saada alaleukani pysymään uudessa asennossa, edempänä. Hampaani vain ovat tänä aikana kasvaneet väärän asennon mukaan. Kun saan leukani paikoilleen, hampaani eivät sovi yhteen. Lopputuloksena leukaa on todella vaikeaa saada pidettyä "kohdillaan", kun vain kaksi hammasta ottaa yhteen edes jotenkin. Tarvitsisin hammaslääkärin apua, mutta nykytilanteessa mihinkään lääkäriin ei ole varaa.

Teen siis, mitä voin. Aina sopivana hetkenä työnnän leukaani eteenpäin ja yritän pitää sen siinä, jotta leukalihakset avautuisivat lisää ja tottuisivat uuteen asentoon. Ehkä sitten, kun on töitä, on varaa korjata tämä ongelma kunnolla.

3 kommenttia:

 1. Bruksismi ja purentavaivat, nuo hyvin yleiset traumatisoituneen keholliset oireet. Ikävää kuulla, että sinäkin olet kärsinyt ja kärsit edelleen samoista ongelmista. Toisaalta, ei yllättänyt. Toivottavasti tulee aika, että sinulla on mahdollisuus korjata purentaa ammattilaisten kanssa.

  VastaaPoista
 2. http://www.kela.fi/hammashoito
  Jos kela korvaa poikkeuksellisesti tuota synnynnäisiin vikoihin niin voiko tuota hakea, jos vaikkapa ongelmaasi ei voida varmasti sanoa trauman tuottamaksi..?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikissa noissa korvaushommissa on se ongelma, että ne maksaa korvaukset (jos maksaa) jälkikäteen. Kun tilillä on 5,90, se ei paljoo lämmitä. Korvaukset saa vain yksityisen lekurin hommista, eikä niihin ole varaa korvausten jälkeenkään.

   Poista

Luen jokaisen kommentin ja arvostan niitä, vaikka en aina vastaakaan. :)