8.2.2016

Kuinka tehdään paskasta siedettävää

Edellisen postauksen vastapainoksi.

1. Opettele näkemään vaihtoehtoja.

Vältä sanoja "kaikki", "ikinä", "koskaan". Jos pidät esityksen ja yksi antoi huonoa palautetta, muista ne 29 jotka tykkäsivät. Jos yrität, on hyvin todennäköistä että ensimmäisellä kerralla tulee keskivertoa. Ensi kerralla paremmin.

2. Suhteuta.

Jos jotain pahaa tapahtuu, suhteuta se. Kuinka pahasti kävi asteikolla "kaikki hyvin - maailmanloppu"? Olisiko voinut käydä vielä huonommin? Kuoliko joku? Kuolitko sinä? Vaikka yksi asia menikin pieleen, kaikki ei mennyt. Keskity niihin asioihin, jotka menivät hyvin.

3. Opettele näkemään se, mikä on hyvin.

Kaapissa on ruokaa. Laskut on maksettu. Juoksevat asiat on hoidettu. Saa nukkua yönsä sängyssä. Opinnoista on jo yli puolet tehty. Sain kehuja tänään. Olen terve. Huomiseksi on luvattu kaunis päivä.

4. Lopeta ajatustenluku.

Usko, mitä ihmiset sanovat. Ota kehut vastaan. Mieti, miten sinä suhtaudut tuntemattomiin ihmisiin ensimmäisellä tapaamiskerralla. Vertaa sitä siihen, miten kuvittelet muiden suhtautuvan sinuun. Onko suuri ero? Todennäköisesti ihmiset suhtautuvat sinuun etukäteen neutraalisti ja sinulla on kaikki mahdollisuudet luoda hyvä ensivaikutelma.

5. Anna osaamisellesi arvoa.

Jos onnistuit, kehu itseäsi. Jos jokin meni pieleen, muistuta itseäsi, ettei aina voi onnistua. Jos epäonnistuminen johtui asiasta, johon pystyt vaikuttamaan, varaudu ensikerralla paremmin. Jos epäonnistuminen johtui vain huonosta tuurista, hyväksy rajoittuneisuutesi. Kukaan ei ole kaikkivoipa. Ensikerralla menee paremmin.

6. Muista maalaisjärki.

Elämässä tapahtuu ikäviä asioita, mutta yleisesti ottaen maailma on turvallinen paikka. Onnettomuuksia voi tapahtua, mutta niitä varten on yleinen hätänumero. On todennäköisempää, että asiat menevät tylsän ennalta-arvattavasti kuin että tapahtuu näyttäviä katastrofeja, jotka muistaa loppuikänsä. Jos joka asiassa varautuu pahimpaan, ei mahdu elämään.

7.  Pistä mielikuvituksesi kuriin.

Jos aivosi ahkeroivat maailmanlopun skenaarioiden kanssa, opeta niille uusia uria. Kuvittele, jos kaikki ei menekään huonosti. Mitä, jos vain 75% menee päin mäntyä? Mitä, jos vain 50% menee päin mäntyä? Entä jos suurimmaksi osaksi menee hyvin? Opettele kuvittelemaan myös onnellisia loppuja.

Tulevaisuuden muistelu kantaa pitkälle silloin, kun ajattelee kaiken menneen suunnitelmien mukaan. Kannattaa muistuttaa itseään myös siitä, että mikään elämäntilanne ei ole pysyvä. Muutos kuuluu elämään: Niin hyvässä kuin pahassakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Luen jokaisen kommentin ja arvostan niitä, vaikka en aina vastaakaan. :)