21.2.2016

Uutisia


"Suurin osa Suomessa järjestettävästä psykoterapiasta on Kelan tukemaa, ja viime vuonna sitä sai noin 27 000 ihmistä. Väestötutkimukseen perustuvien arvioiden mukaan keskusteluhoitoa toivovia olisi jopa noin 150 000 henkeä."

Eli noin 18% hoitoa tarvitsevista hoidetaan. Mitä jos hoidettaisiin murtumistakin vain 18%? Tai sydäninfarkteista?

"Jos fyysisistä oireista kärsivää autettaisiin samoin kuin mielenterveyspotilasta, se tarkoittaisi osapuilleen tätä: Lääkäri sanoisi terveyskeskuksessa, että sinulla on sydämen vajaatoiminta ja tarvitset siihen hoitoa. Sitten hän kehottaisi selvittämään, mikä tarjolla olevista hoitomuodoista olisi sopivin ja etsimään itse erikoislääkärin yksityissektorilta."

"Tammikuussa eduskunnan Mielenterveyspoliittinen neuvottelukunta esitti, että psykoterapia pitäisi tuoda julkisen terveydenhuollon piiriin sote-uudistuksen yhteydessä."

"On laskettu, että psykoterapiaan sijoitettu euro tarkoittaa noin kolmen euron säästöä."

Puhumattakaan inhimillisistä säästöistä.

Todella toivon, että tämän kaltaiset lehtijutut lopulta johtaisivat siihen, että päättäjät heräisivät toimimaan ja uudistuksia oikeasti saataisiin aikaan. Tähän maahan on saatu neuvolat, peruskoulut ja perusterveydenhuolto. Saataisiinko vihdoin Norjan tyyliin julkiseen terveydenhuoltoon psykoterapeutteja, joiden puheille ohjattaisiin suoraan terveyskeskuksista? Saisiko niitä terapeutteja tarpeeksi, jotta hoitoon pääsisi inhimillisessä ajassa?

2 kommenttia:

  1. Mä olen todella pessimistinen tän muutoksen suhteen. Tänhetkisten päättäjien agendana tuntu muutenkin olevan ajaa hyvinvointivaltio alas ja tehdä lyhyen tähtäimen säästöjä. Me tarvittaisiin aika iso vallankumous ennen kuin mä rupeen uskomaan, että mitään oikeasti tapahtuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ei millään tän hallituskauden aikana. Päättäjille on vihdoin menny perille, että kansa haluaa tekoja, ei puheita. Vielä kun ne tajuais, että teoilla pitäis olla suunta. Ja jos se suunta viettäis ennemmin sinne vasemmalle (tasan kaikille) kuin sinne oikealle (autetaan rikkaita rikastumaan)... Mut minkäs teet, kun vasemmisto on aivan hajallaan, puuttuu kunnon johtaja, mistään ei saada sovittua kun pitää tapella lillukanvarsista (ydinvoima, kansalaispalkka vai perustulo, summat jne...). Huoh.

      Poista

Luen jokaisen kommentin ja arvostan niitä, vaikka en aina vastaakaan. :)