17.2.2016

Vanha trauma aktivoitui

Kävin tänään hammaslääkärissä. Tajusin eilen, että hampaassa on tosiaan reikä. Se sattui sen verran tymäkästi syödessä ja vihloi yölläkin. Päätin, että nyt on pakko olla varaa lekuriin. Aamulla soitto ajanvaraukseen. Sain ajan vielä samalle päivälle.

Lääkäriin pääsin vartin myöhässä. Minulle oli varattu puolen tunnin aika. Lääkäristä tuli heti huonot vibat: Tuntui, että äijän olisi hyvä olla jo eläkkeellä. Avustajansakin tuntui olevan ihan pihalla, antoi lääkärille kolmesti peräkkäin väärät tavarat käsiin. Loman tarpeessa? No, lääkäri katsoi suuhuni ja väitti, ettei siellä mitään reikää ole. Ehkä reiän alku. Suostui sentään ottamaan röntgenkuvan. Kuvan saavuttua totesi minun olleen oikeassa. Hampaassa on reikä ja sen viereisessä kaksi. Ei mikään ihme, että sattuu.

Mutta. Reikä ei yllä hermoon asti, ei ole päivystystapaus. Lääkäri oli tyytyväinen, hän saisi minut vartissa ulos ja olisi taas aikataulussa. Minä soitin heti oven takaa uutta lääkäriaikaa ja sain sen reilun kuukauden päähän. Lääkäri oli huomauttanut, että varaa puolta tuntia pidempi aika, muuten ei ehdi minua hoitamaan. Hirmuisen neuvottelun jälkeen sain kolmen vartin ajan ennen lääkärin ruokatuntia. Kuulemma on ajat niin tiukilla, että on parempi antaa samalle asiakkaalle kolme puolen tunnin aikaa, joista jokaisena paikataan yksi reikä, kuin antaa samalle asiakkaalle yksi tunnin aika ja hoitaa kaikki kerralla. En ymmärrä tätä logiikkaa. Eikö hammaslääkärissä mene eniten aikaa juuri siihen valmisteluun: Esitietojen kyselyyn, tuolin asetteluun, työvälineiden valmisteluun ja pakkelin tekoon. Minun järkeni mukaan olisi nopeinta hoitaa kaikki kerralla kuin juoksuttaa asiakasta lekurilla parin kuukauden välein paikkaamassa reikiä.

No. Olkoon. Tämä on sitä säästämis- ja tehokkuusajattelua, jota ei voi normikansalainen ymmärtää.

Eniten ärsyttää se, että oma kokemukseni ohitettiin täysin. Sanoin, että sattuu, lääkäri sanoi että saa sattua vielä kuukauden, kyllä sinä pärjäät. Osta buranaa. Uutta aikaa varatessani puhelimeen vastannut nainen totesi, että ei ne tosiaan siellä päivystyksessä hoida, jossei ole tarpeeksi vakava tapaus. Että se kannattaa aina muistaa.

Anteeksi nyt kovasti, kun en etukäteen tiennyt, yltääkö reikä hermoon vai ei! Luin kyllä kunnan nettisivuilta akuuttiajan varaamisen kriteerit ja mielestäni ne täytin: Vihloo ilman ärsytystä, vaikea nukkua ja syödä. Ikinä ennen ei missään kunnassa ole käynyt niin, että olen mennyt reiän kanssa hammaslääkäriin, siitä otetaan kuva ja minut lähetetään kotiin. Kyllä lääkäri tietää, minkä verran kipua ja haittaa minä tässä stressitilanteessa kestän.

Jos olisi varaa, kävisin huomenna yksityisellä hoitamassa asian pois päiväjärjestyksestä. Mutta kun ei ole. Lisätään stressikasaan hammaskipu ja koetetaan olla hajoamatta palasiksi, kuten tänään D:n kanssa puhelimessa. Yritän muistaa, että jos alkavat opinnot liikaa ahdistamaan, teen pari pientä tehtävää ja palautan ne. Taas tuntuu, että homma etenee.

On sellainen olo, että haluaisin vain ison levyn suklaata ja Dyykkarin kainaloon katsomaan hömppää. Valitettavasti se ei nyt ole mahdollista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Luen jokaisen kommentin ja arvostan niitä, vaikka en aina vastaakaan. :)