5.3.2016

"Kun oppilas on valmis, opettaja saapuu"

Löysin kirpputorilta aivan ihanan kirjan. Iloitse aisteistasi: Avaa aistisi - löydä kehon ja mielen sopusointu (Lucy Lidell ym., Weilin+Göös 1988). Alkuperäinen englanninkielinen nimi kertoo paremmin, mistä kirjassa on kyse: The Sensual Body: The Ultimate Guide to Body Awareness and Self-fulfillment. Kirja sisältää harjoituksia, joiden avulla voi parantaa omaa kehotietoisuuttaan, purkaa tuntopuutoksia ja ylipäätään "asettua mukavasti omiin nahkoihinsa".

Kirjan kirjoittajat esittelevät jokainen oman erityisalansa tekniikoita. Kirjaan on valittu tekijän omat lempparit: Itsehieronta, hengitysharjoituksia, maattumisharjoituksia (nykyään puhutaan maadoituksesta), aistiharjoituksia, afrikkalaista tanssia, taijia, oman kehon tutkimista - ja oma suosikkini - vapaa juoksu! Sitähän minä olen harrastanut, aivan samoin kuin kirjassa ohjeistetaan ja keksin tämän tavan aivan itse! Mutta en näemmä ole ajatukseni kanssa yksin.

Kirjassa on myös pariharjoituksia, jotka on tarkoitus tehdä kumppanin kanssa. Ne pyrkivät kaatamaan toisiin ihmisiin ja omaan kehoon suhteessa toiseen kohdistuvia pelkoja. Samalla parisuhde syvenee. Esiteltäviä tekniikoita ovat Aikido, aistillinen hieronta ja erilaiset kehoviestintäharjoitukset. Kirjan lopussa on lista muista kehotietoisuutta parantavista tekniikoista, joita ei kirjassa esitelty. Näitä ovat mm. jooga, Alexander-tekniikka, meditaatio ja erilaiset kehoon keskittyvät psykoterapiat.

Kirja ei pyri olemaan kaiken kattava. Se kuvaa itseään alkusoitoksi, joka näyttää tien. Lukija itse voi valita, mitä tapoja haluaa kokeilla ja hakeutua sopiville kursseille oman mielenkiintonsa mukaan.

Onneksi katsoin kirjan kantta vasta kotona. Muuten olisi ehkä tullut jätettyä se kauppaan. :D Kunnon kasarihippi-meininkiä. Mutta olkoon. Sisältö on täyttä asiaa, ei anneta vanhentuneen graafisen ilmene haitata.

Afrikkalaista tanssia en ole kokeillut, vaikka se on minua useaan otteeseen vetänyt puoleensa. Sen sijaan olen tanssinut itseni transsiin psykebileissä. Eipä sillä väliä kai ole, miten sitä houkuttelee kehonsa liikkumaan vapaasti, kunhan liikkuu.

En ole päässyt kirjassa vielä johdantoa pidemmälle, mutta vaikutuksia huomasi heti. Opiskelijaboksissa lahotessani houkuttelin itseni lähtemään kauppaan luvaten itselleni suklaata. Karkkihyllyllä kuitenkin käännyin kuuntelemaan kehoani laajemmin kuin vain karkinhimon osalta. Yllätyin, kun huomasin suolistoni muistavan sen tyydyttyneen rasvan määrän, mikä suklaalevyssä piilee. Hampaita vihloi eriväristen karkkien katselu. Totesin, ettei kehoni halua karkkia. Kysyin siltä, mitä se halusi. Se halusi smoothieta. Kävelin karkkihyllyltä tuoremehuhyllylle ja otin mukaani kahta erilaista hedelmäsekoitusta.

Kehoni ei olisi osannut tätä pyytää, jos en olisi aiemmin näitä vitamiinipommeja juonut ihan vain kokeilunhalusta ja tietoisesti pyrkimällä kohti terveellisempiä valintoja. Keho tietää vain siitä, mitä se on tuntenut itse, kokenut itse, aistinut itse. Aivot voivat etsiä tietoa ja ennustaa sen pohjalta, mistä keho voisi tykätä. Keho muistaa menneen ja haluaa kokea uudelleen hyvät jutut. Molemmat tietävät, vain eri tavoin.

Jatketaan harjoittelua. Ehkä se tasapaino sieltä vielä löytyy.

1 kommentti:

Luen jokaisen kommentin ja arvostan niitä, vaikka en aina vastaakaan. :)