16.6.2016

Pommi

Tämä on kuin jotain helvetin sipulia kuorisi. Saa yhden mätäkerroksen kaavittua pois, uusi paljastuu.

Kävin tänään yhden suosikkisukulaiseni (sen kovasti laihtuneen) ja hänen puolisonsa kanssa mummoa katsomassa. Mummo oli jo paljon pirteämpi, mikä on hyvä juttu. Kun lähdimme pois, poikkesimme kahville. Ajomatkalla tuli puheeksi keskustelu, jonka olin käynyt sukulaiseni kanssa viime kerralla käydessäni. Kävi ilmi, ettei hän ollut kertonut keskustelun sisällöstä puolisolleen. Saisin kuulemma itse kertoa. No, minähän sitten kerroin, kun päästiin pöydän ääreen istumaan. Kerroin mielensärkijän väkivaltaisuudesta ja sitten totesin, etten viimeksi kertonut sitä kaikista pahinta.

"Se mies on pedofiili."

Kerroin hänen käyttäneen hyväkseen siskoani, veljeäni ja itseäni. Nuorimmaisesta en tiedä. Kerroin, että se oli sitä pahinta lajia. Kerroin pedofiilirenkaasta, kerroin ne nimet, jotka tiedän. Kerroin, miksi en ollut kertonut aiemmin.

Puolison reaktio oli järkytys. Hän ei ymmärtänyt, miten äitini on voinut sallia sellaista. Että jos löytää talostaan käytetyn kondomin, niin antaa lapselle ympäri korvia, sen sijaan että soittaisi poliisit tai kuristaisi sen ukon. Kun äidin pitäisi suojella lapsiaan! Sukulaiseni reaktio oli viha. Hän ilmoitti, että hänen tekisi mieli kuristaa mielensärkijä paljain käsin. Hieman toivuttuaan hän totesi aavistelleensakin jotain tällaista.

Hän oli inhonnut sitä miestä ensitapaamisesta lähtien. Sellainen luihu luiru, joka tuntui salaavan jotain ja josta ei saanut mitään otetta.

Sitten hän alkoi puhua laiminlyöjän isästä. Kuinka hänessä oli ollut jotain samaa kuin mielensärkijässä. Hän kertoi esimerkin siitä, miten vaikea mies ukkini oli ollut. Kertoi maakauppahuijauksista, kertoi allekirjoitusten väärentämisestä, käytöksestä, josta ei tiennyt, oliko se vittuilua vai idiotismia. Hänen puhuessaan minulla nousivat karvat pystyyn. Mielensärkijä oli aivan samanlainen.

Sukulaiseni kertoi epäilleensä häitteni aikaan, että taustalla täytyy olla jotain tällaista. Mikään muu syy ei ole niin painava, että omaa isää ei kutsuta häihin. Hän myös totesi, että tämä tieto puhdisti minun mainettani hänen silmissään. Minulla oli täysi oikeus katkaista välit tuollaiseen ihmiseen.

Mutta se pommi. Hän kertoi minulle epäilleensä jo pitkään, että laiminlyöjän suhde isäänsä ei ollut terve. Hän kertoi epäilleensä ukkini käyttäneen laiminlyöjää ja tämän siskoa hyväkseen. Hän ei vain voinut olla siitä varma, kumpikaan ei ole koskaan asiasta puhunut.

Olen minäkin sitä epäillyt. Miksi ihmeessä laiminlyöjä ei jättänyt mielensärkijää saatuaan tietää, mitä hän meille teki? Joko se mies oli niin taitava manipuloija, että sai laiminlyöjän syyllistettyä mukaan rikoksiinsa tai sitten laiminlyöjällä oli taustallaan hyväksikäyttöä, jota hän ei ollut käsitellyt tai kohdannut.

Se selittäisi niin paljon. Se selittäisi sen, miksi laiminlyöjä ei saanut tartuttua asiaan ennen kuin oli liian myöhäistä. Se selittäisi oudon läheisen isäsuhteen. Se selittäisi, miksi hän otti itselleen sellaisen miehen kuin mielensärkijä. Ja se selittäisi, miksi mummo suhtautuu mielensärkijään niin kuin suhtautuu:

On helppo opettaa ummistamaan silmät tosiasioilta, jos siihen on tottunut jo aviomiehensä kohdalla.

Nyt sitten seuraan väreitä järven pinnassa ja katson, mitä tapahtuu. Sukulaiseni ilmoitti ottavansa mielensärkijän puhutteluun seuraavan kerran kun kohdalle osuu. Hän sanoi myös miettivänsä, että ottaisi yhteyttä mielensärkijän entiseen työpaikkaan ja kysyisi, onko siellä tapana hyysätä näitä pedofiileja enemmänkin. Huomautin, että se voisi kääntyä minua vastaan. Mielensärkijä tietäisi heti, kuka hänestä sellaista tietoa levittää. Tähän sukulaiseni myönsi minun puhuvan totta, mutta nimettömät ilmiannot ovat asia erikseen. Toivon, että hän harkitsee asiaa uudelleen rauhoituttuaan. Hänen puolisonsa totesi, ettei pysty olemaan hiljaa laiminlyöjän edessä. Kyllä hän sanoo. Hän sanoo suoraan, miksei suojellut lapsiaan. Että kyllä Raamatussakin todetaan, että ken lapsiin koskee... Ja kuvitteleeko se äijä Taivaaseen pääsevänsä, kun ei edes myönnä tekojaan, saati sitten kadu. Että kyllä hän ripittää molemmat!

Annoin luvan ripittää. Jos pelästyisivät suorapuheisuutta niin, että eivät tulisi mummon hautajaisiin, kun niiden aika koittaa. Sukulaiseni puoliso totesikin, että hän toivoo ettei mummo kuole vielä pitkään aikaan, koska silloin hän ei kyllä voisi tulla hautajaisiin. Ei hän halua tavata sitä ihmistä enää ikinä! Pedofiileja hän ei rupea katsomaan. Sain luvan soittaa tai tulla käymään milloin vain. Ja käskyn ilmoittaa, jos siitä hullusta on minulle vielä harmia. Olin kiitollinen.

Kun pääsin mummolan rauhaan, kävin hakemassa namikaapista levyn suklaata ja soitin Dyykkarille. Hän oli hyvin myötätuntoinen ja sanoi olevansa ylpeä minusta. Varmisti moneen kertaan, että varmasti pärjään täällä eikä kukaan täällä halua minulle pahaa. Kerroin hänelle keskustelusta sukulaiseni kanssa. Hän kysyi ukista lisää.

Jäin miettimään. Onko minulla ollut niin suuri tarve isähahmolle, että en ole suostunut näkemään ukkia sellaisena kuin hän oli? Kun aloin muistelemaan, niin ukki on ollut laiminlyöjän ja mummon puheissa lähes täydellinen ihminen. Puutteita hänestä ei ole löytynyt. Hänestä on puhunut minulle pahaa lapsuudessani oikeastaan vain mielensärkijä, jota on ärsyttänyt mummon ja laiminlyöjän tauoton hehkutus.

Vasta ukin hautajaisten jälkeen minulle kerrottiin hänen toisesta puolestaan. Tällöinkin tämän sukulaiseni toimesta. Olen siitä hänelle kiitollinen. Hän arvostaa totuutta ja haluaa tehdä epäkohdille jotain. Ehkä siksi minut esiteltiin hänelle vasta teini-ikäisenä, mutta nämä ominaisuudet hänessa saavat minut arvostamaan hänet korkealle. Hänellä on käsitykseni mukaan korkea moraali.

Mutta niin ne traumat siirtyvät sukupolvelta toiselle, jos sitä kierrettä ei katkaise. Milloin tämä on alkanut?

3 kommenttia:

  1. Tuli mieleen, eikö se oo tavallista, että nainen ottaa isänsä kaltaisen miehen ja tuntee vetoa sellaisiin? Useinhan ilmiön näkee alkoholistin tyttärellä. Jos sama ilmiö? En jaksa kirjoittaa, mutta ymmärrät varmaan mitä yritän ajaa takaa.

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. huh! järkyttävää, mutta ei yllättävää. kunpa itsellänikin olisi rohkeutta tuoda isäni todellista olemusta sukulaisten tietoon. raivostuttavaa, kun oma perhekään ei suostu hyväksymään, miksi haluan sitä paskakasaa vältellä. olet aivan mielettömän rohkea ja vahva! <3

    VastaaPoista

Luen jokaisen kommentin ja arvostan niitä, vaikka en aina vastaakaan. :)