16.6.2016

Psyykenlääkkeistä

Luin tämän ja mietin, kuinkahan moni lääkäri tajuaa asian. Lyhyesti suomeksi:

Kirjoitus käsittelee ketiapiini-lääkettä (kauppaniminä Seroquel, Ketipinor ja Quetiapin). Ketiapiini-molekyyli kykenee kiinnittymään ihmisessä useisiin reseptoreihin. Se kiinnittyy mieluiten H1-reseptoriin. Jos ne ovat kaikki täynnä, se alkaa kiinnittyä myös a1-reseptoriin. Vasta kun kaikki reseptorit, joihin se kiinnittyy mieluummin, ovat täynnä, se alkaa kiinnittyä D2-reseptoriin. Vasta tähän reseptoriin kiinnittyminen saa aikaan toivotun antipsykoottisen vaikutuksen.

Eli jos Seroquelia annetaan pienenä annoksena, se vain rauhoittaa, koska se tarttuu silloin vain H1-reseptoreihin. Kun annosta nostetaan, se alkaa aiheuttaa myös huimausta/huteraa oloa, koska se alkaa tarttua myös a1-reseptoreihin. Vasta kun annos on niin suuri, että kaikki "mieluisammat" reseptorit ovat täynnä, tulee se antipsykoottinen vaikutus, kun lääkeaine alkaa tarttua D2-reseptoreihin.

Ei siis ole pelkästään väliä sillä, mitä lääkettä on käytetty, vaan myös annoksella on suuri merkitys. Annoksen puolittaminen ei siis tarkoita sitä, että vaikutus puolittuu, vaan voi tarkoittaa sitä, että vaikutus poistuu kokonaan.

Eri lääkeaineet laittavat eri reseptorit eri suosikkijärjestykseen. Tästä syystä antipsykoottisen vaikutuksen osalta 10mg Zyprexa = 500mg Seroquel = 3mg Risperdal= 120mg Geodon.

MUTTA 5mg ZYPREXA =/= 250mg SEROQUEL. Jos ymmärsit pointin, ymmärrät, miksi ei ole.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Luen jokaisen kommentin ja arvostan niitä, vaikka en aina vastaakaan. :)